CNC deel 2: The return of XYZZY!

Door Stoney3K op woensdag 13 oktober 2010 21:45 - Reacties (3)
Categorie: -, Views: 4.813

In mijn vorige blogpost (met enigszins cryptische titel) legde ik de plannen op tafel om een eigen CNC-machine te bouwen, en uiteindelijk te upgraden naar een RepRap. Nu zijn er in de tussentijd wat pakketjes binnen gekomen:

http://tweakers.net/ext/f/gHx9lL0QCeQvagWXow5r6hUm/full.jpg

Het eerste begin werd namelijk gemaakt aan de lagers van de Y-as. Intussen ben ik er ook achter dat het originele ontwerp een beetje omslachtig werd om te bouwen, en ik wat makkelijker met multiplex of MDF uit de voeten kan dan met stapels staal en aluminium. Vandaar dus ook de redesign:

http://tweakers.net/ext/f/Hf5KhpgWywYbpDlWm6wJY0bQ/full.png

De X-as is naar boven verplaatst wat me ook nog eens 50% aan extra werkgebied oplevert, net zoals het bij de RepRap het geval is. De metalen buizenconstructie is vervangen door een houten portaal, en de Z-as heb ik tot op zekere hoogte al uitgewerkt (daar wordt straks de flexibele as van mijn Dremel in gemonteerd).

Anyway, tijd voor de eerste zaagsneden!

Zoals gezegd, de Y-as bestaat uit een tweetal lineaire lagers die uit een aluminium hoekprofiel van 15x30mm worden gezaagd. Een 15x15mm profieltje wat op de basisplaat is gemonteerd dient als rails. Het eerste wat er dus moest gebeuren was de lagerhouders op maat zagen (per lager 2 stuks van 50mm) en de bijbehorende gaten erin boren.

http://tweakers.net/ext/f/pCQTOvJ6xqgtGre2LHMBOvbC/full.jpg

Het meest linkse gat is een sleuf zodat de buitenste kogellager tegen de rails klem kan worden gezet met een elastiek of veer.

http://tweakers.net/ext/f/EveHJpLDRwunvNaCQMGVBzK5/full.jpg

Eťn helft van het lager in elkaar gezet: De rails komt straks tussen de vlak liggende lagers in te vallen, de verticale kogellager draagt het gewicht van het werkstuk.

http://tweakers.net/ext/f/fllxgofx9rGAuXQvOm26xFJr/full.jpg

Een lagerhelft gemonteerd op de geleider.

http://tweakers.net/ext/f/rlqjS8Xwv2LBLNSt54liXorm/full.jpg

En hier de berg onderdelen die voor de hele Y-as nodig zijn, voor de mensen die het na willen bouwen:

* Aluminium hoekprofiel, 15x30x2mm, totaal 560mm lengte ( 1m is meer dan voldoende)
* 16 x Inbusbout M4 x 16mm (RS 467-9896)
* 24 x veerring M4
* 24 x karrosseriering M4
* 36 x sluitring M4
* 16 x borgmoer M4
* Lagers: 16 x RS 618-9890 (gesloten kogellager 13x4x3mm)
* Rails: Aluminium profiel 15x15x2mm (totaal afhankelijk van hoe groot je CNC wordt)

http://tweakers.net/ext/f/p0Jvrp3zwZrvpItdSWtZEsaO/full.jpg

En zo komt een enkel Y-lager na montage eruit te zien. Controleer bij het monteren ook op speling: Het lager moet soepel langs je hoekprofiel kunnen lopen, maar niet zijwaarts kunnen zwabberen of ergens klem lopen.

http://tweakers.net/ext/f/hbeHfayPN2xnullyzDiPKwrP/full.jpg

En we zijn voor deze week klaar: 2 Y- lagers, waar straks nog wel het werkvlak op moet worden gemonteerd, en natuurlijk de montage van de aandrijfschroeven nog. Meer daarover... volgende week! ;)

Volgende: omgwtfxyzzy? 09-'10 omgwtfxyzzy?

Reacties


Door Tweakers user Jejking, woensdag 13 oktober 2010 21:55

Geen C&C, shit. I was in expectation mode already :(

Door Tweakers user Joep, donderdag 14 oktober 2010 11:32

Jejking schreef op woensdag 13 oktober 2010 @ 21:55:
Geen C&C, shit. I was in expectation mode already :(
Voor mij is het het omgekeerde. Ik verwachte C&C en ben blij verrast met deze blogpost over CNC, iets waar ik in de toekomst ook aan wil beginnen. Wat ben je eigenlijk van plan om te frezen? Plastic/hout, zacht metaal?

Door Tweakers user Stoney3K, donderdag 14 oktober 2010 12:20

Joep schreef op donderdag 14 oktober 2010 @ 11:32:
[...]
Voor mij is het het omgekeerde. Ik verwachte C&C en ben blij verrast met deze blogpost over CNC, iets waar ik in de toekomst ook aan wil beginnen. Wat ben je eigenlijk van plan om te frezen? Plastic/hout, zacht metaal?
De machine is eigenlijk niks anders dan een veredelde houder voor je Dremel, dus alles waar je met een Dremel en een freesbit doorheen komt, kun je met zo'n DIY-CNC ook frezen. Voornamelijk plexiglas in mijn geval, en het verdwaalde plaatje aluminium.

Als je wil printen kun je met de RepRap een aardig eind uit de voeten, die kan Filament Deposition Modeling doen uit ABS plastic.

Reageren is niet meer mogelijk