omgwtfxyzzy?

Door Stoney3K op maandag 13 september 2010 23:59 - Reacties (8)
Categorie: -, Views: 4.937

Nee, geen cheat-codes dit keer helaas. Wel een mooi weekend-project.

XYZ

Een briljant ingenieur deed ooit de uitspraak: The right tool for the right job. Nu zijn er voor sommige klusjes maar moeilijk stukken (hand) gereedschap te vinden, zoals graveren van printplaatjes of het omtoveren van 3D-modellen in echte voorwerpen.

Het RepRap-project bestaat nu al enige jaartjes en een RepRap Mendel (of zijn beoogde opvolger, de RepRap Huxley) staat nog altijd bij mij op de verlanglijst. Het apparaat kan prachtige dingen printen, van mechanische stukjes plastic tot complete action figures.

Een Mendel kopen is natuurlijk de makkelijkste route, of je dat nu als bouwpakket doet (geprint door een andere Mendel) of als compleet geteste machine, daar is eigenlijk geen lol aan. Dus mijn grote plan om de wereld te veroveren wordt makkelijk: Bouw een CNC-machine die onderdelen kan frezen waar ik straks een RepRap Mendel van kan bouwen. ;)

Natuurlijk kan het ding ook stiekem goed dienst doen als graveermachine, lasersnijder of freesbank, maar dat laten we even uit de handleiding weg. :Y)

Het ontwerp zoals je het boven ziet is nog niet 100% af. De spindelmotor ontbreekt nog een beetje, net zoals de aandrijflijnen voor de assen. Dat is omdat ik eerst het X-Y gedeelte goed onder de knie wil hebben en uit wil dokteren hoe ik de boel betrouwbaar kan positioneren, voordat ik de boel ombouw tot een CNC machine. Een handfreesbank kun je immers ook al genoeg kanten mee op.

De spindelmotor wordt straks een imitatie-Dremel die met de flexibele as aan de Z-as (de grote balk midden in het 'portaal') wordt bevestigd. Alle elektronica komt, net zoals bij de Mendel, op de schuine kant achterop het frame te zitten, en de aandrijvijng gebeurt met simpel M8 schroefdraad en stappenmotoren. Het effectieve 'bouwoppervlak' is zo'n 250x250mm.

Het grootste gedeelte van de mechanische opbouw is een berg kogellagers, aluminium hoekprofiel en M4 boutjes. Niets wat je niet bij de gemiddelde ijzerwarenhandel kan krijgen. Morgen komen er een partij lagers en boutjes binnen - dan wordt het tijd om de onderste lagers te gaan bouwen. :)

Volgende: CNC deel 2: The return of XYZZY! 10-'10 CNC deel 2: The return of XYZZY!
Volgende: Meer hout, en minder nat soldeer. En vooral veel decibellen. 05-'10 Meer hout, en minder nat soldeer. En vooral veel decibellen.

Reacties


Door Tweakers user Ram0n, dinsdag 14 september 2010 00:14

Klinkt interessant, zeer benieuwd naar je voortgang!

Door Tweakers user painkill, dinsdag 14 september 2010 00:15

Dus een machine om een machine te maken :)

Door Tweakers user stits, dinsdag 14 september 2010 00:35

Hť fijn, heb ik op school nog gemaakt, dat was wel enkel 2D. Het is idd niet te moeilijk voor een tweakert, je gaat wel opkijken wat het gekost heeft als je alle materiaalbonnetjes optelt :P

Zeer veel succes en ik volg het hier zeker nog :)

Door Tweakers user Aapenootjes, dinsdag 14 september 2010 01:05

Ik vraag me wel af, draait een (imitatie) dremel niet veel te snel voor serieus frees werk?

Door Tweakers user mvdam, dinsdag 14 september 2010 03:39

Aapenootjes schreef op dinsdag 14 september 2010 @ 01:05:
Ik vraag me wel af, draait een (imitatie) dremel niet veel te snel voor serieus frees werk?
Voor zover ik weet draait de bridgeport op mn werk ook niet zo sloom hoor ;) Hoe meer toeren, hoe sneller je door je materiaal heenkan zonder je frees aan stukjes te trekken.

Door Tweakers user Phyxion, dinsdag 14 september 2010 08:38

Volgende keer graag een wat duidelijkere titel zodat ik even mee kan lezen :)

Door Tweakers user swartzkip, dinsdag 14 september 2010 09:56

heb zelf een cnc frees in aanbouw, maar houd er rekening mee dat m8 erg traag is, m10 levert al een behoorlijke snelheidswinst op, maar is nog traag. Verder lijkt me de "brug"waar je de spindel aan gaat hangen een beetje fragiel, trilling is funest voor de precisie.

Veder zit het er wel elegant uit :)

Door Tweakers user Blokker_1999, dinsdag 14 september 2010 13:16

Heb er zelf ook al aan gedacht, maar ben er nooit effectief mee begonnen. Succes ermee :)

Reageren is niet meer mogelijk