CNC deel 2: The return of XYZZY!

Door Stoney3K op woensdag 13 oktober 2010 21:45 - Reacties (3)
Categorie: -, Views: 4.864

In mijn vorige blogpost (met enigszins cryptische titel) legde ik de plannen op tafel om een eigen CNC-machine te bouwen, en uiteindelijk te upgraden naar een RepRap. Nu zijn er in de tussentijd wat pakketjes binnen gekomen:

http://tweakers.net/ext/f/gHx9lL0QCeQvagWXow5r6hUm/full.jpg

Het eerste begin werd namelijk gemaakt aan de lagers van de Y-as. Intussen ben ik er ook achter dat het originele ontwerp een beetje omslachtig werd om te bouwen, en ik wat makkelijker met multiplex of MDF uit de voeten kan dan met stapels staal en aluminium. Vandaar dus ook de redesign:

http://tweakers.net/ext/f/Hf5KhpgWywYbpDlWm6wJY0bQ/full.png

De X-as is naar boven verplaatst wat me ook nog eens 50% aan extra werkgebied oplevert, net zoals het bij de RepRap het geval is. De metalen buizenconstructie is vervangen door een houten portaal, en de Z-as heb ik tot op zekere hoogte al uitgewerkt (daar wordt straks de flexibele as van mijn Dremel in gemonteerd).

Anyway, tijd voor de eerste zaagsneden!

Zoals gezegd, de Y-as bestaat uit een tweetal lineaire lagers die uit een aluminium hoekprofiel van 15x30mm worden gezaagd. Een 15x15mm profieltje wat op de basisplaat is gemonteerd dient als rails. Het eerste wat er dus moest gebeuren was de lagerhouders op maat zagen (per lager 2 stuks van 50mm) en de bijbehorende gaten erin boren.

http://tweakers.net/ext/f/pCQTOvJ6xqgtGre2LHMBOvbC/full.jpg

Het meest linkse gat is een sleuf zodat de buitenste kogellager tegen de rails klem kan worden gezet met een elastiek of veer.

http://tweakers.net/ext/f/EveHJpLDRwunvNaCQMGVBzK5/full.jpg

Eén helft van het lager in elkaar gezet: De rails komt straks tussen de vlak liggende lagers in te vallen, de verticale kogellager draagt het gewicht van het werkstuk.

http://tweakers.net/ext/f/fllxgofx9rGAuXQvOm26xFJr/full.jpg

Een lagerhelft gemonteerd op de geleider.

http://tweakers.net/ext/f/rlqjS8Xwv2LBLNSt54liXorm/full.jpg

En hier de berg onderdelen die voor de hele Y-as nodig zijn, voor de mensen die het na willen bouwen:

* Aluminium hoekprofiel, 15x30x2mm, totaal 560mm lengte ( 1m is meer dan voldoende)
* 16 x Inbusbout M4 x 16mm (RS 467-9896)
* 24 x veerring M4
* 24 x karrosseriering M4
* 36 x sluitring M4
* 16 x borgmoer M4
* Lagers: 16 x RS 618-9890 (gesloten kogellager 13x4x3mm)
* Rails: Aluminium profiel 15x15x2mm (totaal afhankelijk van hoe groot je CNC wordt)

http://tweakers.net/ext/f/p0Jvrp3zwZrvpItdSWtZEsaO/full.jpg

En zo komt een enkel Y-lager na montage eruit te zien. Controleer bij het monteren ook op speling: Het lager moet soepel langs je hoekprofiel kunnen lopen, maar niet zijwaarts kunnen zwabberen of ergens klem lopen.

http://tweakers.net/ext/f/hbeHfayPN2xnullyzDiPKwrP/full.jpg

En we zijn voor deze week klaar: 2 Y- lagers, waar straks nog wel het werkvlak op moet worden gemonteerd, en natuurlijk de montage van de aandrijfschroeven nog. Meer daarover... volgende week! ;)

omgwtfxyzzy?

Door Stoney3K op maandag 13 september 2010 23:59 - Reacties (8)
Categorie: -, Views: 4.970

Nee, geen cheat-codes dit keer helaas. Wel een mooi weekend-project.

XYZ

Een briljant ingenieur deed ooit de uitspraak: The right tool for the right job. Nu zijn er voor sommige klusjes maar moeilijk stukken (hand) gereedschap te vinden, zoals graveren van printplaatjes of het omtoveren van 3D-modellen in echte voorwerpen.

Het RepRap-project bestaat nu al enige jaartjes en een RepRap Mendel (of zijn beoogde opvolger, de RepRap Huxley) staat nog altijd bij mij op de verlanglijst. Het apparaat kan prachtige dingen printen, van mechanische stukjes plastic tot complete action figures.

Een Mendel kopen is natuurlijk de makkelijkste route, of je dat nu als bouwpakket doet (geprint door een andere Mendel) of als compleet geteste machine, daar is eigenlijk geen lol aan. Dus mijn grote plan om de wereld te veroveren wordt makkelijk: Bouw een CNC-machine die onderdelen kan frezen waar ik straks een RepRap Mendel van kan bouwen. ;)

Natuurlijk kan het ding ook stiekem goed dienst doen als graveermachine, lasersnijder of freesbank, maar dat laten we even uit de handleiding weg. :Y)

Het ontwerp zoals je het boven ziet is nog niet 100% af. De spindelmotor ontbreekt nog een beetje, net zoals de aandrijflijnen voor de assen. Dat is omdat ik eerst het X-Y gedeelte goed onder de knie wil hebben en uit wil dokteren hoe ik de boel betrouwbaar kan positioneren, voordat ik de boel ombouw tot een CNC machine. Een handfreesbank kun je immers ook al genoeg kanten mee op.

De spindelmotor wordt straks een imitatie-Dremel die met de flexibele as aan de Z-as (de grote balk midden in het 'portaal') wordt bevestigd. Alle elektronica komt, net zoals bij de Mendel, op de schuine kant achterop het frame te zitten, en de aandrijvijng gebeurt met simpel M8 schroefdraad en stappenmotoren. Het effectieve 'bouwoppervlak' is zo'n 250x250mm.

Het grootste gedeelte van de mechanische opbouw is een berg kogellagers, aluminium hoekprofiel en M4 boutjes. Niets wat je niet bij de gemiddelde ijzerwarenhandel kan krijgen. Morgen komen er een partij lagers en boutjes binnen - dan wordt het tijd om de onderste lagers te gaan bouwen. :)

Meer hout, en minder nat soldeer. En vooral veel decibellen.

Door Stoney3K op zondag 16 mei 2010 23:42 - Reacties (4)
Categorie: -, Views: 4.504

Zaterdagmiddag: Steppop (oprtreden van een bevriend bandje), en tot over mijn nek in de soldeerdamp. Een dag later dan verwacht heb ik de hele boel af gekregen en kunen soundchecken.

http://i83.photobucket.com/albums/j282/Stoney3K/_Equipment/DSC_4868.jpg

Om even de 'nice rack'-grappen voor te zijn: De versterkers hebben een behoorlijke schoonmaakbeurt gehad en de boel is iets netter (en royaler) bedraad. Vooral bij de Gemini was een stofzuigertje wel nodig, die zat tot in zijn fangrill in de troep en is nu dus weer netjes schoon.

Achterop het rackje zie je, behalve de berg kabels, ook nog een stel XLR-inputs die direct op de versterkers zijn aangesloten, voor het geval ik de boel nog een keer als monitor in wil zetten, of de versterkers op een andere manier dan stereo wil gebruiken (sinds er maar twee inputs aan de voorkant zitten).

http://i83.photobucket.com/albums/j282/Stoney3K/_Equipment/DSC_4866.jpg

Rackje aan de voorkant. Powercon in, 2x Powercon uit, dus ik hoef minder met stekkerdozen te slepen, XLR in en through (die te sturen is via de Ultradrive, voor iets als een delay-setje), en 2 x 4-pins Speakon voor de herriekastjes.

http://i83.photobucket.com/albums/j282/Stoney3K/_Equipment/DSC_4870.jpg

En toen was het tijd voor een rondje soundcheck, waar alle patchings even goed werden gezet. Jammer genoeg geen gas kunnen geven met het setje (Buren FTL! ;)), maar dat komt van de week wel in orde. Alles werkt inmiddels naar behoren, alleen mijn 15" topkastjes van Wharfedale moeten nog een paar klusjes hebben.

http://i83.photobucket.com/albums/j282/Stoney3K/_Equipment/DSC_4873.jpg

En men zegt wel eens: Een opgeruimde kist is het halve werk. De spaghetti aan boord van de kabelkist had ik al, alleen het kistje is erbij gekomen en ik heb de boel gelijk even van een label voorzien zodat ik of andere huurders kunnen zien wat erin zit. Wel zo handig. :Y)

Hout, decibellen en nat soldeer

Door Stoney3K op vrijdag 14 mei 2010 23:23 - Reacties (5)
Categorie: -, Views: 4.591

Het is toch vreemd wat sommige mensen in hun schuur laten staan. Een aantal weken terug heb ik van een collega-DJ een tweetal subwoofers overgekocht (een lompe 18" aan speaker, bijna 40kg per stuk). Nu waren ze op het gebied van geluid nog prima, maar ze hadden cosmetisch wat TLC nodig. Tijd dus voor wat magie in een spuitbus:

http://tweakers.net/ext/f/mlnzXl1HsJBp7ksUjGPW9YS5/full.jpg

En een paar slagen van een Torx-schroevendraaier later, een beetje opschuren, en de speakerkast was ontdaan van zijn onderdelen, die op hun beurt weer een mooi matzwart werden gemaakt.

http://tweakers.net/ext/f/7mICYOkjZMQB1nTrZKl19J3Y/full.jpg

Nu kan je me een mierenn*ker noemen als ik elk schroefje zwart wil hebben, maar de aandacht voor de details mag er zijn. Iets wat je klanten ook zeker gaan zien.

Drogen, assembleren, en na afloop de hele kast nóg een dunne laag zwart geven, en dan kom je uiteindelijk op het volgende plaatje uit:

http://tweakers.net/ext/f/XYfPrEE1MUFTx96mrdfkahEx/full.jpg

Links is dus weer schoon in de verf, rechts is nog altijd onder het slachtoffer van bier en andere substanties die de speaker ongetwijfeld in zijn eerdere leven gezien zal hebben.

Op het moment zitten we nog tot onze nek in het soldeer en XLR pluggen, zodat de versterkers en processor ook weer op hun plek zitten. Meer daarover morgen ;)